Een Gezonde Basis

Een evenwichtig eet, drink en leefpatroon is de basis van een vitaal leven

Het menselijk lichaam is een ecosysteem dat voortdurend probeert de innerlijke balans te behouden om optimaal te blijven functioneren. Daarvoor is een evenwichtig eet, drink en leefpatroon van vitaal belang. Evenwichtige en gevarieerde voeding is belangrijk, zowel voor uw huidige mentale en fysieke welzijn, als voor uw algehele gezondheid in de komende jaren. 

DE JUISTE MINDSET

Een gezonde basis heeft te maken met de juiste mindset en een verstandige levensstijl. Mindset is een combinatie van denken en gedrag, dus denken en doen. Wanneer de ‘knop in je hoofd’ om is, ben je in staat om gezonder te leven en verstandiger (gezonder) te eten. En dan wordt je vitaler en vind het lichaam het gewicht wat bij jou hoort. Wanneer je gezonder gaat denken, ga je ook gezonder doen waardoor je betere gewoontes gaat ontwikkelen. Kies de mindset en het gedrag waar je trots op kunt zijn! 

MACRONUTRIËNTEN

De basisvoeding bestaat uit drie belangrijke macronutriënten: proteïnen, vetten en koolhydraten, die elk een andere rol spelen in ons lichaam. Proteïnen helpen ons groeien, vet slaat energie voor de lange termijn op en koolhydraten worden gebruikt om direct energie te produceren.

MICRONUTRIËNTEN

Naast macronutriënten hebben we ook micronutriënten nodig: vitaminen en mineralen. “Micro” omdat we er veel minder van nodig hebben, hoewel ze wel een grote rol in het lichaam spelen. Micronutriënten en macronutriënten zijn van elkaar afhankelijk. We moeten veel moeite doen en zeer gevarieerd eten om elke dag de optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

FYTOVOEDINGSSTOFFEN

Om goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam macronutriënten en micronutriënten nodig: vitamines en mineralen, maar ook fytovoedingsstoffen Deze zijn allemaal te vinden in fruit en groenten met verschillende kleuren. Fytovoedingsstoffen (afgeleid van het Griekse phyto=plant) zijn plantaardige voedingsstoffen die in groenten en fruit zitten. Ze geven planten hun kleur en beschermen ze. Aan fytovoedingsstoffen wordt een heilzaam effect op de gezondheid toegeschreven.

SCHOON DRINKWATER

Schoon drinkwater is een fundamentele bouwsteen voor een gezond leven. Je lichaam bestaat afhankelijk van leeftijd en lichaamsbouw gemiddeld voor 70% uit water. Voor het goed functioneren van vrijwel alle lichaamsprocessen moeten we dagelijks 2 tot 2,5 liter water drinken. Water is het oplosmiddel voor het transport van afvalstoffen en essentiële stoffen zoals vitaminen & mineralen. Water helpt bij het realiseren van gewichtsverlies en hydratatie van de huid en naast het reguleren van je lichaamstemperatuur is water ook essentieel voor al je hersenfuncties. 

Voor meer informatie over schoon drinkwater klik hier.

REGELMATIG BEWEGEN

Onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen in de buitenlucht je brein een opkikker geeft. Buiten bewegen zorgt voor een beter humeur en je wordt er creatiever van. Voldoende buitenlucht zorgt voor een beter slaapritme én het geheugen wordt verbeterd door regelmatig buiten te bewegen of te sporten. Naast de mentale voordelen zijn er tal van fysieke voordelen aan buiten bewegen daarnaast in de buitenlucht bewegen versterkt het immuunsysteem.

Voor meer informatie klik hier.

Zorg goed voor jezelf, je bent het waard.

MOOI EN VITAAL, ELKE DAG